You are here: HomeInterestsHistory and cultureArchitectureThe Brion Tomb
S.Vito_di_Altivole_Tomba_Brion-APT_1A_14_72
The Brion Tomb
"This work includes most of the typical elements of Carlo Scarpa's art. It is surrounded by an imposing reinforced concrete wall sloping to the interior of the graveyard. There is a gate on this side of the building, but the main entrance is inside the graveyard itself on the opposite wall: a path leads to the Propylaea, the entrance planned by the artist hiding among the branches of a wiping pine. Climbing a few steps, you will reach the sheltered path which is set at right angles to the entrance.
The concrete wall is broken in the shape of two entwined rings: a symbol of Ying-Yang doctrine, the meeting of opposites, the masculine and the feminine and a further romantic element in the in tune with the atmosphere of the tomb commissioned by the Brion husband and wife. And an entrance it is: the window gives a charming view of the interior, but is also an opening towards the outside. On clear days you can see the winding line of Asolo's hills beyond the wall, a strong horizontal element. "It starts from here, these two eyes are vision ". It is with these words that Carlo Scarpa wants to take the visitor inside the fenced garden with its sloping wall, reminding us of an embrace in which the absence of a predetermined univocal direction hints at the presence of several places for prayer and meditation, all connected to each other, with no single destination.
To the right, the sheltered passage way leads to a glass gate: when it opens it disappears under the ground sinking in the water which flows under the path. Crossing the magic threshold you get to a gangway and find yourself walking over water, until you get to the most intimate part of the of monument: the Island. In the middle of the pool, which is decorated with water plants, rises the Water Pavillion, a place devoted to meditation from where the look can wander and get lost beyond the horizon. Little breaches, called 'trafori', cut at the corners of the wall help such wandering: they allow you to see the surrounding countryside and make you feel like you are in a 'chosen' place: the tomb is indeed higher than the surrounding countryside."
Extracts from the brochure of the Province of Treviso "An architectural trail", texts by Paola Filippi.

Full description in "An architectural trail" (pdf, page 35)

INQUADRAMENTO GEOGRAFICO

This site uses cookies . To learn more or to make specific choices about the use of cookies click on " I want to be informed ." To express your consent click on " Accept" . If you ignore this banner , scrolling the page or continuing with navigation, however, you consent to the use of cookies .